A tavasz csodája, a Magnólia

A Magnóliát, vagy liliomfát gyakran összekeverjük a tulipánfával, pedig a kettő különbözik egymástól. A Magnólia egy Ázsiából származó cserje méretű fás szárú növény, amelynek lombhullató és örökzöld változata is ismert. A tulipánfa pedig, bár a magnóliák családjába tartozik, Észak-Amerikából származik, kevésbé feltűnő virágokkal rendelkezik és termete is sokkal nagyobb a liliomfánál.

Annak ellenére, hogy eredetileg a Magnólia egy kis méretű növény, akár 4-5 méteres fa is nevelhető belőle. A liliomfa tavasszal, áprilistól, még lombfakadás előtt virágzik. Virágai fehérek, vagy a rózsaszín árnyalataiban pompáznak. A Magnóliának hazánkban a lombhullató faja terjedt el, ugyanis ez jobban bírja a magyarországi klímát. Származása miatt a liliomfa a melegebb, nedvesebb éghajlatot kedveli, de szélvédett helyen, a kevésbé érzékeny fajok nálunk is átvészelik a telet.

A magnóliák érdekessége, hogy nem méhek, hanem bogarak porozzák be őket, hiszen a magnóliafélék kialakulásakor méhek még nem léteztek.

Magnólia fajok

magnolia

Hazánkban több magnólia faj is ismert. Legedzettebb és legismertebb közülük a Japán liliomfa, melynek fehér, illatos virágai március-áprilisban nyílnak. Származási helye: Japán, Korea.
Ezzel szemben a Bíbor, vagy Kínai liliomfa virágai, amelyek kívülről bíbor színűek, belül pedig fehérek, vagy rózsaszínűek, később, májusban-júniusban virágoznak.

A legdekoratívabb és legkeresettebb faj a Nagyvirágú liliomfa. Ez egy 3,5 méteres cserje, amely néha többtörzsű fává cseperedik. Virágai nagyok, húsos szirmúak, fehérek vagy rózsaszínűek, tulipánszerűek, ezért nevezi a népnyelv tévesen tulipánfának.

A Magnólia gondozása

magnolia

A Magnólia a napos, félárnyékos fekvést, az enyhén savas, tápanyagokban gazdag talajt kedveli. Szélcsendes helyen fejlődik a legszebben, így legjobb, ha a ház mellé ültetjük. Gyökerei nagyon sérülékenyek, ezért ha lehet, ne ültessük át! Száraz tavaszon és nagy nyári hőségben bőségesen locsoljuk!

Alá ültessünk hagymás növényeket, mint pl. tulipánt, nárciszt, jácintot, amelyek egy időben nyílnak a liliomfával.

A Magnólia egyetlen hátránya, hogy virágzás után elég nagy szemetet hagy nekünk a kertben, de miután lehullottak a virágok egy pár napig ne szedjük össze a szirmokat, hiszen a talajt beborítva is gyönyörű látványt nyújtanak.

Források: Wikipédia, botanikaland, Kertvarázs

Szólj hozzá!