Eladó ház Budapesten

Biztosan sok budapesti lakosnak megfordult már a fejében egy rosszul sikerült nap után, mikor semmi sem közlekedik rendesen, és nem fér fel a második villamosra sem, hogy megérné lemondani a főváros adta szórakozási lehetőségekről, a munkahely közeleségéről, azért, hogy kertes házban élhessen, ahol ki lehet ülni nyáron a teraszra, és játszhatnak a gyerekek a kertben.

De nem feltétlen kell lemondanunk a fővárosról, ha kertes házban akarunk élni. Hiszen Budapest külső kerületeiben, kertvárosaiban rengeteg az eladó családi ház. Bár bejutni a városközpontba biztos lassabb és nehézkesebb, de megéri többet utazni, ha lehet kiskertünk, medencénk, vagy kutyánk.

Családok, nyugalomra vágyó párok, nyugdíjasok számára ideális lakóhely lehet Budapest II., XVI. kerülete, Zugló egyes részei, vagy a XVIII. kerület.

A XVIII. kerület, Pestszentlőrinc és Pestszentimre Budapest dél-kelti részén helyezkedik el. Találhatunk itt kertes házakat és társasházi lakásokat is. A kerületben több erdő is van, valamint egy 16 hektáros közpark is, a Bókay-kert, ami azért nem általános adottság pesti viszonylatban. A fővárosba való bejutás egyszerű. Pestszentlőrincről busszal, vagy villamossal, Pestszentimréről pedig vonattal, busszal 20-30 perc alatt bejuthatunk a belvárosba. Csendes, nyugodt környék, de nem unalmas, van közösségi élet, üzletek, játszóterek, uszoda, ha pedig mégis moziba vágyunk, akkor sem kell messze mennünk.

Miért érdemes budapesti házat választanunk a lakással szemben?

  • Ugyanis a budapesti házak négyzetméterára sokkal alacsonyabb, mint a lakásoké. Az ingatlanmagazin.com elemzése szerint 2015 nyarán a fővárosi lakások kínálati ára több mint 40 százalékkal volt magasabb, mint a családi házaké.
    Mivel magyarázható a fővárosi családi házak alacsonyabb ára? Egyrészt azzal, hogy a családi házak fenntartási költsége a legtöbb esetben magasabb, mint a lakásoké. Másrészt a befektetési célú vásárlások inkább a lakásokat célozzák, ugyanis a családi házakat nehezebb kiadni, azaz befektetési célból hátrányban vannak.
  • Mert sokkal nyugodtabb, csendesebb. Messzebb vannak a szomszédok, mint egy lakás esetében, így nem hallatszik át annyi zaj, nem ébredünk fel, ha valaki éjszaka mászkál a lépcsőházban
  • Mert saját kert tartozik hozzá, ahol a gyerekek biztonságosan játszhatnak és, amely családi, baráti összejövetelek színhelye lehet
  • Ugyanis mi dönthetünk a saját házunkkal kapcsolatban, hogy hogyan rendezzük be, milyen színűre festjük, nem kell alkalmazkodnunk a többi lakóhoz, mint egy társasház esetében

Természetesen a családi házaknak is van hátrányuk, ezért csak akkor döntsünk emellett, ha úgy érezzük, még évek után is tudjuk vállalni, hogy:

  • Mindig van mit csinálni a ház körül. A kertet rendben kell tartani, nyáron füvet nyírni, ősszel levelet gereblyézni, télen havat lapátolni
  • Drágább fenntartani, mint egy lakást
  • A házak általában a belvárostól távolabb, kertvárosokban helyezkednek el, így az utazásra szánt idő növekszik, ha az iskola, óvoda, munkahely a belvárosban van

Mindezeket az előnyöket és hátrányokat figyelembe véve úgy gondolom annak érdemes családi házat venni Budapesten, akinek gyermekei vannak, szeret kertészkedni, szeretne állatot tartani, friss levegőre és zöldre vágyik, és el sem tudja képzelni az életét madárcsicsergés nélkül.
Az olyanoknak azonban semmiképp sem ajánlott, aki rengeteg munkája miatt, nem tudná élvezni a kert adta lehetőségeket, és olyanoknak sem, aki egészségügyi állapota miatt nem tudná karbantartani a házhoz tartozó kertet.

Ha eladó házat keresel, nézz körül a lakascentrum.hu oldalon! Ahol majdnem 4000 hirdetést találhatsz a családi házakra szűrve Budapesten és Pest megyében!

Szólj hozzá!