Eladó lakást keresel Budapesten? Lássuk, mire érdemes odafigyelni!

A lakásvásárlás egy fontos pont mindenki életében, ezért muszáj előre jól átgondolnunk, hogy milyen laskást is szeretnénk, és jól körbenéznünk a piacon, hogy valóban megtaláljuk a nekünk ideálisat. A keresgélés sok macerával és kudarccal járhat, ezért hajlamosak vagyunk lejjebb adni az igényeinkből, de ne bólintsunk rá egy lakásra, amely csak megfelel, mert a lakóhelyünk hosszú évekre meghatározza az életünket.

Mivel a budapesti ingatlanok közül a társasházi lakások a legjellemzőbbek, ezért következzen néhány ötlet, hogy mire ügyeljünk társasházi lakás vásárlásakor!

Mire ügyeljünk társasházi lakás vásárlásakor?

  1. Az első fontos kérdés, amit meg kell válaszolnunk, hogy milyen célból és milyen hosszú időre akarunk lakást vásárolni. Ha például egy fiatal pár keres egy 1-2 szobás lakást néhány évre, a gyermekvállalás előtti időszakra, akkor nem érdemes hosszú felújítást igénylő lakást választaniuk, mert néhány éven belül, úgyis kicsi lesz számukra és el kell adniuk. Ha családok keresnek hosszútávra lakást, lehet, hogy érdemes bevállalni a hosszú felújítást, ha jóval olcsóbban jutnak hozzá.
  2. Nehéz kiválasztanunk a számunkra megfelelő helyszínt. Olyan lakóhely kell, ahonnan könnyen bejuthatunk a munkahelyünkre, családok számára fontos, az óvoda, iskola elhelyezkedése. Gyerekes párok számára előny, ha kivihetik a gyermeket a szabadba, van a közelben park vagy játszótér, esetleg a lakáshoz tartozó kis kert. Családok számára Budapest külső kerületei, kertvárosai vagy, ha megengedhetik maguknak, akkor a II. kerület ideális, ugyanis itt kevésbé nagy a forgalom és több a zöld terület.
  3. Mielőtt megvennénk egy lakást, érdemes azt többször megnézni. Erre azért van szükség, mert lehetséges, hogy egy környék napközben nyugodt és csendes, de az esti órákban kibírhatatlan, például a vendéglátóhelyek közelsége miatt. Fontosak a fényviszonyok is, ugyanis lehet egy lakás délelőtt napos, világos, délután pedig korom sötét. Érdemes kikérdezni a szomszédokat, vagy a közös képviselőt a ház esetleges problémáiról, ha lehetőségünk van rá.
  4. Érdemes utánanéznünk a tulajdonosoknak! Fontos a tulajdonjog tisztázása, hogy vannak-e haszonélvezők és, hogy a tulajdonlap mindezt tartalmazza-e. Ha önállóan veszünk lakást a mi dolgunk, hogy kikérjük a tulajdoni lapot a Földhivatalból, de ebből tudhatjuk biztosan, hogy tehermentes-e a lakás, illetve előállhat-e valaki bármilyen jogcímen még követeléssel.
  5. Utána kell járnunk a lakás műszaki problémáinak, az elektromos hálózat és a vezetékek állapotának. Legegyszerűbb az eladótól tájékozódni, de ha biztosra akarunk menni, akkor kérjük ki egy szakember véleményét!
  6. Az adásvételi szerződés elkészítéséről a vevőnek kell gondoskodnia, tehát a vevő fizeti az ügyvéd, közjegyző díját! Ingatlan-adásvételi szerződés ügyvédi, közjegyzői ellenjegyzésük nélkül nem érvényes! Nem mindegy azonban, hogy a választott ügyvéd mennyire jártas az ingatlanügyekben, illetve az sem, mennyiért vállalja a szerződés elkészítését. Az ügyvédek általában a vételár százalékában szokták meghatározni a munkadíjukat, a közjegyzők munkadíjáról viszont jogszabály rendelkezik.
  7. Figyeljünk, ha foglalót adunk az eladónak a szerződéskötéskor! A foglaló általában a lakás árának a 10%-a, de megállapodhatunk más összegben is. A foglaló szabályai szerint, ha szerződéskötés után mégsem vesszük meg a lakást, akkor elveszítjük a foglalót, ha viszont az eladó gondolja meg magát, akkor a foglaló kétszeresét köteles megfizetni.

Társasházi lakást venni bizonyos szempontból nehezebb, mint egy önálló családi házat, hiszen egy közösség tagjai leszünk és el kell fogadnunk a szomszédinkat. De az sem mindegy hogy egy pár lakásos társasháznak, vagy egy nagy, tízemeletes panelháznak leszünk a lakói, hiszen más és más problémákkal találkozhatunk.

Források:

ingatlanmagazin, lakasfokusz, hvg

Szólj hozzá!